Archives

Categories

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Overmatig eten is niet nodig, maar u moet zeker ook niet gaan afvallen. Tijdens het afvallen er kunnen namelijk voor de baby schadelijke stoffen vrijkomen uit het vetweefsel dat verbrand wordt.

Melk, eieren, kaas, vis en vlees zijn belangrijk voor de calciumbehoefte van zowel moeder als kind. Groenten en fruit voor de broodnodige vezels, vitaminen, mineralen. Ook boter (ook margarine) zorgt voor vitamine A en D.

Bij het bereiden van het eten moet u letten op het goed doorbakken van vlees. Ook moet u groenten en fruit goed wassen. Anders loopt u kans op de parasiet toxoplasmose, welke voor volwassenen meestal niet schadelijk is, maar voor een ongeborene potentieel wel.

De zogenaamde ‘Franse’ kazen, kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Dit geldt alleen voor de kazen die bereid zijn met rauwe melk (au lait cru). Het eten hiervan is dus af te raden tijdens de zwangerschap.

Snoep met mate en gebruik ook niet teveel suiker. Daarnaast kan de baby onrustig worden van een overmatig koffiegebruik door de moeder (4 of meer koppen per dag).