Roken
Zelf roken, maar ook ‘meeroken’ in een rokerige ruimte, kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten stoffen die een schadelijke invloed hebben op o.a. de doorbloeding van de placenta. Hierdoor is er een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind.
Verminderde doorbloeding en afgenomen zuurstoftoevoer kunnen leiden tot het minder goed groeien van de baby. Het geboortegewicht en het aantal te vroeg geboren kinderen is groter voor rokers dan voor niet-rokers. Kinderen van rokers hebben tijdens hun eerste levensjaren ook vaker ziekten aan de luchtwegen en er zijn zelfs aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van een baby gerookt wordt.
Ons advies is dan ook: zodra u zwanger bent direct stoppen met roken! Zowel vader als moeder. Daarnaast kan de zwangere vrouw ook beter rokerige ruimten mijden.
Rook in elk geval niet tijdens de zwangerschap, maar hou het liever vol tot uw baby 2 á 3 jaar oud is. Uiteraard is het verstandiger om dan natuurlijk maar helemaal niet meer te roken. U heeft dan tenslotte al aangetoond dat u zonder kunt.
Alcohol
Alcohol kan evenals roken zeer schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Kinderen van moeders die overmatig alcohol gebruiken, hebben een grotere kans op aangeboren afwijkingen van het hart, de nieren, het gezicht en het centraal zenuwstelsel. Ook hier is er kans op een verminderde groei van de baby en zelfs een groeiachterstand. Tijdens opgroeien van de kinderen van moeders die overmatig alcohol gebruiken, kan er sprake zijn van hyperactiviteit, een lagere intelligentie en een achterstand in de geestelijke ontwikkeling. Het effect van af en toe een glas is onbekend.
Er worden door verschillende landen verschillende adviezen gegeven, maar ze komen er basaal allemaal op neer dat overmatig alcoholgebruik uit den boze is. Lees hier de adviezen over alcohol en zwangerschap.