Archives

Categories

Drugs- en medicijnengebruik

Medicijnen

Als u nog niet zwanger bent maar wel graag kinderen wil en als u al zwanger bent, dan is voorzichtigheid bij medicijngebruik geboden. Medicijnen die door de arts of verloskundige worden voorgeschreven, kunt u natuurlijk gerust innemen. Betreffende de overige medicijnen die u wilt gebruiken kunt u het beste overleggen met arts of verloskundige.

Ook crèmes kunnen gevaarlijk zijn. Sommige crèmes bevatten een schadelijke dosis vitamine A. Maar er zijn meer stoffen die al vroeg tijdens de zwangerschap invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling het het kind.

Foliumzuur is een stof die juist positieve effecten heeft. Bij gebruik van foliumzuur tot 10 weken na de bevruchting, is de kans op een open ruggetje kleiner. Dagelijks één tablet van 0,5 mg. is voldoende.

Paracetamol om pijnklachten te bestrijden is geen probleem, zolang u zich maar houdt aan de richtlijnen in de bijsluiter (m.n. betreffende de hoeveelheid).

Drugs

Harddrugs zijn zeer slecht voor een baby. Het ongeboren kind raakt bij gebruik door de moeder van harddrugs als heroïne, cocaïne, amfetaminen en waarschijnlijk ook XTC verslaafd. Na de geboorte moet het kind dan op de couveuseafdeling afkicken. Ook het risico op overlijden kort na de geboorte en te vroeg geboren baby’s neemt toe. Zuurstoftekort kan leiden tot groeiachterstand.

Gebruikt u drugs, vertel dit dan zeker aan de verloskundige of arts. Zij zijn altijd bereid om samen met u aan oplossing te werken.