Archives

Categories

De schaamlippen (vulva)

De schaamlippen zijn de uitwendig zichtbare vrouwelijke geslachtsorganen en worden tot de vulva gerekend. De vulva bestaat uit de uitwendige grote schaamlippen (labia majora) met aan de buitenzijde een normale huid en beharing en daarbinnen de kleine schaamlippen (labia minora) met een wat dunnere huid en roder aspect.

Waar de kleine schaamlippen aan de bovenzijde bij elkaar komen zit de kittelaar (clitoris). De binnenzijde van de kleine schaamlippen (vulva) met een dunne huid en een wat roder aspect, geeft toegang naar de schede (vagina). De overgang van de vulva naar de vagina wordt gemarkeerd door het maagdenvlies (hymen), zichtbaar doordat er een iets opstaande rand. Aan de bovenzijde van de vulva zit de uitgang van de plasbuis (urethra). Links en rechts in de vulva zit de uitgang van een kliertje die de schaamlippen bevochtigd.

Na de puberteit zijn de binnenste schaamlippen zijn bij meer dan de helft van de vrouwen groter dan de buitenste schaamlippen. Hoe ze er precies uitzien verschilt van vrouw tot vrouw en ook hoeven de linker en rechter schaamlippen er niet hetzelfde uit te zien.