Archives

Categories

Behandeling van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie

Als er een duidelijke oorzaak van het verliezen van teveel bloed tijdens de menstruatie wordt gevonden, dan kan die oorzaak behandeld worden.

  • Een koperhoudend spiraaltje kan worden vervangen door een hormoonhoudend spiraaltje
  • Een toevallig vastgestelde schildklier ziekte moet met specifieke medicijnen behandeld worden
  • Bij een stollingsstoornis worden tijdens de menstruatie medicijnen gebruikt, cyclokapron, waardoor het bloedverlies met 50% afneemt
  • Bij gebruik van anti stollingsmedicijnen overleg met de voorschrijvende arts
  • Is er een vleesboom, dan hangt het van verschillende factoren af (leeftijd, kinderwens, wens van de vrouw, grootte van vleesboom, plaats van de vleesboom etc.) welke behandeling wordt voorgesteld

Is er geen duidelijke oorzaak, dan zijn er de volgende mogelijkheden

  1. behandeling met medicijnen
  2. conservatieve chirurgische behandeling
  3. verwijdering van de baarmoeder

behandeling met medicijnen

De anticonceptie pil gaan gebruiken wanneer er geen kinderwens bestaat en de vrouw daar geen moeite mee heeft. Het kan ook bij de aanwezigheid van vleesbomen. De hoeveelheid bloedverlies wordt daardoor half zoveel. Zo nodig kan de pil continue worden door geslikt, dus geen stopweek. De kans op een kleine tussentijdse bloeding neemt dan wel toe.

Het hormoon progesteron gedurende alleen de 2e cyclushelft van de 15e tot de 25e dag gaan gebruiken, maar het kan ook continue door het toedienen van de prikpil (depo-provera) éénmaal per drie maanden of door het hormoon houdende spiraaltje (mirena) in de baarmoederholte te laten plaatsen of door het plaatsen van een staafje onder de huid van de arm (implanon). Het nadeel van de prikpil en het staafje in het begin is het geregeld optreden van kleine bloedinkjes, later ontstaat er evenals bij het spiraaltje, in het geheel geen bloedverlies meer. Sommige vrouwen vinden dat niet prettig.

Het gebruiken van zgn. prostaglandine remmers, ook bekend onder de verzamelnaam nsaid’s zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen worden tijdens de menstruatie gebruikt en hun werking is het vernauwen van de bloedvaatjes in het baarmoederslijmvlies. Het resultaat is wisselend van 20-50%. Het gebruik heeft als voordeel dat eventuele kinderwens niet wordt beïnvloed.

Ook het stollingsremmende middel cyclokapron kan tijdens de menstruatie gebruikt worden, ook al is er geen sprake van een stollingsstoornis.

Tenslotte zijn er medicijnen die zelden worden gebruikt, of omdat ze teveel bijwerkingen hebben zoals danazol, dat continue moet worden geslikt (klachten van acne en versterkte beharing) of omdat ze de overgang nabootsen (opvliegingen, transpiratie aanvallen, slecht slapen en op den duur botontkalking veroorzaken) zoals zoladex (LHRH-agonisten) dat iedere maand middels een injectie moet worden toegediend.

Indien er sprake is van bloedarmoede worden in het algemeen staaltabletten voorgeschreven om dat te verhelpen.

Conservatieve chirurgische behandeling

Hieronder wordt verstaan een zodanige beschadiging van de slijmvlieslaag van de baarmoeder, dat deze laag niet of weinig groeit onder invloed van de vrouwelijke hormonen waardoor er of weinig of geen bloedverlies meer is tijdens de menstruatie. Deze methode wordt ook wel endometrium ablatie genoemd en wordt alleen toegepast als er geen kinderwens meer is. De kans op een zwangerschap na zo’n behandeling is bijzonder klein.

Er zijn verschillende methodes om deze beschadiging (vaak onder narcose) uit te voeren:

  • met een lus of lis de slijmvlieslaag eraf schillen of wegschroeien waardoor er geen slijmvlies meer kan groeien
  • met een ballon gevuld met een zeer hete vloeistof in de baarmoeder de slijmvlieslaag wegschroeien
  • met een zich uitvouwend gaas (novasure) middels radiofrequente energie beschadigen van de slijmvlieslaag

Het tevredenheidspercentage van deze behandelingen ligt tussen de 60-80%. De kans op het na een lange tijd weer terugkomen van de klachten is alleen aanwezig als de behandeling voor het 35e levensjaar is uitgevoerd.

Indien de oorzaak van het hevige bloedverlies een vleesboom in de baarmoeder holte of wand is, kan die vleesboom evenzo worden weggeschild, waardoor het bloedverlies daarna duidelijk is verminderd. Ook is het mogelijk bij vleesbomen een zogenaamde embolisatie te ondergaan, die wordt uitgevoerd door een interventie radioloog. Hierbij wordt onder locale verdoving of eventueel een ruggeprik een dun slangetje = katheter ingevoerd in een bloedvat in de lies en onder röntgen doorlichting opgevoerd naar de baarmoeder. Daar aangekomen worden kleine partikeltjes losgelaten die het bloedvat naar de vleesboom afsluiten, dus een embolie veroorzaken, waardoor de vleesboom gaat slinken tot de helft van zijn omvang met als gevolg minder bloedverlies. Na de behandeling heeft de vrouw nog enige dagen pijn en bloederige afscheiding. Het tevredenheidspercentage is ongeveer 90%.

Verwijdering van de baarmoeder

Een baarmoeder verwijdering valt te overwegen indien andere behandelingen niet succesvol zijn of wanneer daar niet voor gekozen wordt. Duidelijk mag zijn dat er daarna nimmer meer vaginaal bloedverlies is. De herstel periode na een dergelijke operatie duurt anderhalve maand en er is de gebruikelijke kans op complicaties tengevolge van een operatie.

Is de oorzaak van het hevige bloedverlies een vleesboom, dan is het mogelijk om niet de gehele baarmoeder maar alleen operatief de vleesboom uit de baarmoeder te verwijderen en de baarmoeder daarmee te behouden. Dit wordt vooral aanbevolen wanneer de vrouw nog jong is en/of er nog een zwangerschapswens bestaat.