Een kind krijgen is het mooiste in het leven dat er is. Dat kan helaas niet gezegd worden over de bevalling. Het doet nu eenmaal pijn, ook bij vrouwen waarbij alles vanzelf gaat. Dat vanzelf gaan is echter niet bij iedereen het geval. Soms wil het kindje nog lekker blijven zitten, waardoor de bevalling moet worden ingeleid, met een ballon. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: hoe snel bevallen na het inleiden met een ballon?
We doorlopen het gehele proces, van de beslissing om te gaan inleiden tot het moment dat je je kindje in je armen kunt nemen. Daarbij zeggen we alvast dat ieder mens en iedere situatie anders is. Het inleiden met een ballon gebeurt echter wel op de manier die we hieronder beschrijven.
Wanneer inleiden met een ballon?
De natuur kun je maar tot op zekere hoogte beïnvloeden. Ik weet nog goed dat mijn vrouw (met enorme toeter) en ik ruim acht jaar geleden naar de verloskundige gingen, omdat we een dikke week voorbij de uitgerekende datum waren. Onze dochter had het te veel naar haar zin in de buik van mama. Er werd gesproken over inleiden, maar na wat voelen wist de verloskundige genoeg, het werd een keizersnede.
In veel andere gevallen waarbij er nog niks gebeurt, wordt er voor inleiden gekozen. Hierbij worden de weeën en daarmee de bevalling opgewekt. Dit gebeurt onder meer in de volgende situaties:
- Je bent meer dan 42 weken zwanger
- De vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken en je bent tussen 37 en 42 weken zwanger
- De baby is te klein
- Geen goed werkende placenta
- Zwangerschapsvergiftiging of hoge bloeddruk
- Je bent in verwachting van een meerling
Hoe werkt het inleiden met een ballon?
Voordat het inleiden begint, wordt er een inwendig onderzoek gedaan. Inleiden lukt immers alleen als de baarmoedermond al wat open en verweekt is. Dit onderzoek gebeurt meestal in het ziekenhuis. Daarbij wordt de baarmoedermond rijp gemaakt.
Dit gebeurt met het inbrengen van een dun slangetje, oftewel een katheter, in de baarmoedermond. Dit wordt ook wel een ballonkatheter genoemd. Aan de top van de katheter wordt namelijk een ballonnetje gevuld met water. Deze wordt ongeveer zo groot als een stuiterbal. De druk van het ballonnetje zorgt ervoor dat er natuurlijke hormonen vrijkomen. Deze hormonen, prostaglandines, versnellen de rijping van de baarmoedermond.
Als de katheter en ballon zijn ingebracht wordt de conditie van het kind gecontroleerd. Dit gebeurt met behulp van een CTG (hartfilmpje). De hartslag wordt geregistreerd. Als alles goed is, wat in 99% van de gevallen zo is, kun je na de plaatsing van de ballon naar huis. Je kunt gewoon je ding blijven doen, zoals rondlopen en douchen. Je merkt vaak niet eens dat de katheter is ingebracht, waarschijnlijk ook omdat je een grote dikke buik hebt.
De ballon valt uit
Het is de bedoeling dat de ballon uitvalt. Als dat gebeurt, kun je contact opnemen met het ziekenhuis. Normaal gesproken gebeurt dit binnen 24 uur, maar het kan voorkomen dat het langer duurt. Sowieso controleert het ziekenhuis na 24 uur de ligging van de ballon.
Als deze los ligt, heb je 2 tot 3 centimeter ontsluiting en kunnen de vliezen worden gebroken. Daarbij wordt er gekeken of de bevalling dezelfde dag of de volgende dag wordt ingepland. Dat heeft ook met het tijdstip te maken.
Zit de ballon nog vast, dan wordt er opnieuw 24 uur gewacht, tenzij de ballon er alsnog spontaan uit valt. Na 48 uur wordt bekeken of de ballon opnieuw geplaatst moet worden of dat er een dag gewacht kan worden. Let wel, het komt niet vaak voor dat er na 48 uur nog niks gebeurt. Maar het is goed om in je achterhoofd te houden.
Hoe snel bevallen na inleiden met een ballon?
In de meeste gevallen kun je binnen 24 uur gaan bevallen. Het is wachten tot het moment dat de ballon uitvalt, dan is er voldoende ontsluiting om de vliezen te breken. Hierna krijg je steeds meer weeën. Deze voelen niet lekker, maar ze zorgen er wel voor dat de bevalling écht op gang komt.
Vaak krijg je via een infuus in je hand of arm een medicijn om de weeën op te wekken. Dit hormoon heet oxytocine. Het laat de baarmoeder samentrekken en zorgt op die manier voor het ontstaan van de weeën. Het is de bedoeling dat je 2 weeën per 5 minuten krijgt. De meeste vrouwen bevallen binnen 24 uur na het starten met oxytocine. Tijdens de weeën wordt de conditie van je kindje gecontroleerd met behulp van het CTG.
Is het anders bevallen?
Bevallen na inleiding met een ballon verloopt als de bevalling eenmaal op gang is hetzelfde als bij vrouwen die niet zijn ingeleid. De weeën worden steeds heftiger en frequenter. Artsen adviseren je om wisselende houdingen aan te nemen en regelmatig te plassen.
Het persen en de geboorte van het kind en de moederkoek verlopen exact hetzelfde. Gemiddeld vindt dit binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is ook niet pijnlijker. Het kan alleen wat langer duren. Ook kan het spannender zijn, maar weet dat je in het ziekenhuis of de geboortekliniek in goede handen bent.
Na de bevalling word je uiteraard nagekeken, net als je pasgeboren kindje. Als alles goed is, mogen jullie naar huis en beginnen de mooie en (sorry) zware jaren.
Conclusie
Inleiden met een ballon wordt veel gedaan als het kindje nog niet naar buiten wil. Hierbij wordt een katheter met een ballon ingebracht. Zodra de ballon uitvalt, is er 2 tot 3 centimeter ontsluiting en kunnen de weeën en daarmee de bevalling beginnen. In de meeste gevallen krijg je een medicijn dat de weeën opwekt.
Bevallen na een inleiding met een ballon gebeurt over het algemeen binnen 48 uur na het plaatsen van de katheter. Het duurt gemiddeld 24 uur voordat de ballon uitvalt en nog eens 24 uur voordat je bevallen bent.
Leave a Reply