Borstvoeding is volkomen natuurlijk. In Nederland is het niet zo vaak te zien, maar dat heeft meer te maken met preutsheid (al dan niet van de toeschouwers) dan dat het raar zou zijn. Bij iedere pas bevallen vrouw gaan de borsten melk maken. Ook als ze geen borstvoeding (gaan) geven. Iedere baby heeft aangeboren reflexen die erop gericht zijn de borst te zoeken, de tepel en de tepelhof in de mond te nemen, te zuigen aan de tepel en vervolgens de melk te drinken.
Moedermelk is een zeer goede babyvoeding. Gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling krijgt een baby via de moedermelk alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Ook daarna kan borstvoeding als aanvullende voedingsbron gebruikt worden.
De eerste dagen na de bevalling zit er colostrum in de moedermelk. Dit colostrum bevat veel afweerstoffen, welke de baby beschermen tegen infectieziekten.
Voor de moeder lijkt het geven van borstvoeding ook goed te zijn. Het lichaam herstelt zich na de bevalling sneller (de baarmoeder trekt sneller samen door het geven van borstvoeding) en de kans op osteoporose (botontkalking) lijkt kleiner te worden.