Archives

Categories

Bevalling

De bevalling, waarbij een kind en vervolgens de placenta met vliezen worden geboren, is voor een iedereen, maar vooral voor de aanstaande moeder een heel ingrijpende en bijzondere gebeurtenis. De baarmoedermond opent zich onder invloed van samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder, waarna het kind naar buiten wordt geduwd. Door de groei van het kind wordt de baarmoeder uitgerekt en vanaf de 20e zwangerschapsweek is ook het onderste deel van de baarmoeder, de baarmoederhals, een integraal deel van de hele baarmoeder. Nadat het kind geboren is, trekt de uitgerekte baarmoeder zich samen, waardoor de placenta los komt te liggen van de baarmoederwand. De placenta met de vliezen kan door contracties daarna ook worden geboren.

De plaats van de bevalling

In Nederland bestaat het unieke systeem, dat het mogelijk is of thuis of in het ziekenhuis te bevallen. In de andere Europeesche landen is dat niet mogelijk, daar is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. De vrouw heeft een vrije keus om te beslissen waar ze wil bevallen, maar er is wel een lichte druk om thuis te bevallen als de vrouw gezond is.

Als aan vrouwen wordt gevraagd waar ze het liefst zouden willen bevallen, dan zegt 68% het liefst thuis. De redenen zijn vaak dat ze vinden dat zwangerschap en bevalling een natuurlijk proces zijn (dus geen ziekte is) en daarom best thuis kan. Andere redenen zijn een gevoel van intimiteit, warmte en vertrouwde omgeving van het eigen huis. In de praktijk blijkt dat slechts de helft van die vrouwen ook werkelijk thuis bevallen. De oorzaken zijn:

  • een groot aantal hebben een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen
  • een aantal worden tijdens de bevalling om allerlei medische redenen doorgestuurd
  • een aantal heeft van te voren al besloten om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen
  • De overige vrouwen, dus 32% willen het liefst in een ziekenhuis bevallen. Hun argumenten zijn dat ze zich veiliger voelen in een ziekenhuis of omdat er bij de vorige bevalling complicaties optraden die ze niet een 2e keer willen meemaken.

In de praktijk betekent dit, dat van alle vrouwen die bevallen slechts 35% thuis bevalt en 65% om allerlei redenen in het ziekenhuis.

Lees verder over de normale bevalling. –>