Heeft een vrouw die bekend is met myomen geen klachten dan is een behandeling niet nodig. Wel is er het advies om na een zekere tijd (1 jaar) het onderzoek te laten herhalen om te zien of het myoom al dan niet gegroeid is. Bij een erg groot myoom die boven de navel reikt, is een behandeling zinvol, tenzij de vrouw niet al te ver van de overgang is. Na de overgang neemt de grootte van een myoom weer af omdat er geen vrouwelijke hormonen meer worden aangemaakt.
Het wel of niet overgaan tot een behandeling hangt van een aantal factoren af:
- de ernst van de klachten
- de leeftijd
- eventuele kinderwens
- de grootte en het aantal myomen
- het soort myoom, geheel in de baarmoederholte of juist met een steel vast aan de baarmoeder
- de wens van de vrouw
De verschillende mogelijkheden voor de behandeling van myomen zijn:
Medicijnen
Een behandeling met medicijnen wordt gegeven als een vrouw klachten heeft zoals te veel bloedverlies bij menstruaties, terwijl een operatie niet gewenst is. Er zijn verschillende soorten en uitgeprobeerd moet worden welk medicijn voldoende helpt en door de vrouw geaccepteerd wordt. De achtereenvolgende mogelijkheden om het bloedverlies te beperken zijn:
- naprosyne – te gebruiken tijdens de menstruatie en sluit de bloedvaten sneller af
- anticonceptie pil – remt de opbouw van het baarmoederslijmvlies
- cyclokapron – te gebruiken tijdens de menstruatie en bevordert het stollingsproces
- progesteron preparaten – continue gebruiken en remt de slijmvlies opbouw
- LHRH agonisten – injecties 1 x / mnd en blokkeert de productie van vrouwelijke hormonen
Operatie waarbij de baarmoeder wordt gespaard
- operatief verwijderen van het myoom als deze in de baarmoederholte zit of in de baarmoederholte uitpuilt via een kijkbuis in de baarmoeder (hysteroscopie)
- operatief verwijderen van het myoom als deze met een steel aan de baarmoeder vastzit via een kijkbuis in de buik (laparoscopie)
- embolisatie waarmee wordt bedoeld dat kleine korreltjes in de bloedvaten van de baarmoeder worden gebracht, waardoor de bloedvaten naar de myomen dicht slibben. De myomen worden daarna half zo groot en geven nauwelijks meer problemen
- operatief verwijderen (enucleatie = uitpellen) van alle myomen uit de wand van de baarmoeder via een buikoperatie
Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie)
- operatief verwijderen van de baarmoeder met de myomen via de buikwand
- operatief verwijderen van de baarmoeder met de myomen als deze klein zijn via de schede
Zie verder het hoofdstuk baarmoederverwijdering.
Iedere gekozen behandeling heeft vóór- en nadelen. Medicijnen kunnen soms onvoldoende helpen en moeten erg lang gebruikt worden. Vooral dat laatste kan een probleem zijn. Bij een sparende operatie kan het probleem enkele jaren later weer de kop opsteken omdat er nieuwe myomen zijn ontstaan. Er moet dan opnieuw een keus worden gemaakt. Wanneer wordt besloten om de baarmoeder met de vleesbomen in zijn geheel te werwijderen zijn alle klachten direct over. De keus voor zo’n ingreep is erg persoonlijk. Voor een aantal vrouwen is die operatie te radicaal.
Het maken van een goede keuze moet dus in goed overleg van de vrouw met haar huisarts of gynaecoloog gemaakt worden. De vóór- en nadelen moeten worden besproken en evenzo de effecten van iedere behandeling op langere termijn.