Archives

Categories

Hysteroscopie (kijkbuisoperatie in de baarmoeder)

Hysteroscopie is een operatie waarbij een kijkbuis via de vagina in de baarmoeder gebracht wordt. Hierdoor kan de gynaecoloog in de baarmoeder kijken en een diagnose stellen, maar ook kleine tot grote ingrepen doen.

Tot de kleine ingrepen horen het verwijderen van een poliepje, kleine verkleving of spiraaltje, maar ook sterilisatie is mogelijk en ook het nemen van een biopt van de baarmoederwand voor nader onderzoek. Deze kleinere ingrepen gebeuren meestal onder plaatselijke verdoving. Meestal vinden deze ingrepen in dagbehandeling plaats.

Grotere ingrepen zijn o.a.:

  • verwijderen van vleesbomen en poliepen
  • behandelen van het baarmoederslijmvlies
  • verwijderen van verklevingen in de baarmoeder
  • het opheffen van een tussenschot in de baarmoeder; dit is een natuurlijke afwijking waardoor zwangerschap soms bemoeilijkt wordt

De kijkbuis (hysteroscoop) is een holle buis van 6 tot 10 mm. doorsnee. Door deze buis kunnen (kleur)vloeistoffen en instrumenten in de baarmoeder gebracht worden. Schaartjes, tangetjes en elektrische instrumenten die verhit kunnen worden behoren tot de instrumenten. Bovenop de kijkbuis zit een cameraatje waarvan het beeld zichtbaar wordt gemaakt op een monitor.

Soms twee operaties

Met name bij vleesbomen wil het nog weleens voorkomen dat de de behandeling de eerste niet keer niet helemaal voltooid wordt. Dan is er een tweede kijkbuisoperatie (hysteroscopie) nodig. Door het verwijderen van de vleesbomen kan een wond namelijk te groot worden, waardoor de vloeistof die in de baarmoeder wordt gespoten tijdens de operatie, opgenomen wordt in de bloedbaan. Als er teveel vloeistof wordt opgenomen, kan het hart daar problemen mee krijgen. Daarom kan een arts halverwege de operatie stoppen en besluiten te wachten tot de eerste wond genezen is, alvorens tijdens een tweede operatie het karwei af te maken.