Archives

Categories

Verwijderen baarmoederslijmvlies

Als de menstruatie gepaard gaat met veel bloedverlies én een vrouw weet zeker dat ze niet meer zwanger wil worden, dan kan het baarmoederslijmvlies verwijderd (of vernietigd) worden. De kans op zwangerschap blijft overigens wel aanwezig, alleen is die kans veel kleiner: normaal nestelt een embryo zich in de baarmoeder in het baarmoederslijmvlies. Bij een eventuele zwangerschap zou de innesteling plaats kunnen vinden in de baarmoederwand, maar dat is gevaarlijk voor de moeder.

Het verwijderen vindt meestal in dagbehandeling plaats en kan via de ballonbehandeling, via endometriumresectie en via de rollerbolmethode. Bij alle de drie methoden wordt het baarmoederslijmvlies verschroeit waardoor het verdwijnt of afsterft.

Bij de ballonbehandeling wordt via de vagina een ballon ingebracht waarin een vloeistof zit die verhit wordt tot wel meer dan 85 graden Celsius. Het slijmvlies wordt weggeschroeid en zal afsterven. Endometriumresectie is een vorm waarbij door de hysteroscoop (kijkbuis) heen een soort brandertje wordt ingebracht in de baarmoeder. Via elektriciteit wordt er warmte opgewekt en zo wordt het baarmoederslijmvlies langzaamaan weggeschraapt/weggeschroeit. Bij de rollerbolmethode tenslotte wordt een klein rollertje ingebracht dat warm wordt en dat wordt over het baarmoederslijmvlies heen bewogen.

Als er teveel vocht in het bloed dreigt te komen tijdens de operatie, wordt deze afgebroken en later tijdens een tweede operatie afgemaakt.

Vóór de hysteroscopische operatie voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Voorafgaand aan de verwijdering, kan de gynaecoloog medicijnen adviseren die de aanmaak van het baarmoederslijmvlies tegengaan. Deze medicijnen kunnen tijdelijk overgangsklachten veroorzaken, zoals opvliegers, (nachtelijk) transpireren en een droge vagina. Na het stoppen met de medicijnen verdwijnen de klachten vanzelf weer.

Na de hysteroscopische operatie voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Meestal is er enige tijd na de operatie sprake van vaginaal bloedverlies en ook kan er vervelend ruikende afscheiding zijn. De onderbuik kan enkele dagen tot een week gevoelig/pijnlijk zijn.

Om verklevingen te voorkomen wordt er soms een spiraaltje in de baarmoeder geplaatst. Dit spiraaltje wordt na de eerstvolgende menstruatie dan weer verwijderd. Hechtingen zijn er niet, de operatie wordt tenslotte uitgevoerd via de vagina. Is er tegelijkertijd een laparoscopische operatie uitgevoerd, dan zijn er wel hechtingen in de buik aangebracht, maar die horen bij de laparoscopische operatie.

Na een week kan er weer gewerkt worden, maar gedurende de eerste dagen moet het rustig aan gedaan worden. Na een aantal weken moet u terugkomen voor nacontrole.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij hysteroscopie gelukkig weinig voor. In enkele gevallen treedt er een infectie of ontsteking op. Dit merk je door pijn in de buik en koorts. Heeft u hier last van, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Ook kan de baarmoederwand beschadigd raken. Bij een grotere perforatie (gat in de baarmoeder) moet dit operatief behandeld worden. Wordt de baarmoeder tijdens de operatie geperforeerd en treedt er veel bloedverlies op, dan kan de operatie onderbroken worden. Een tweede behandeling is dan noodzakelijk.

Kleine verwondingen binnen in de baarmoeder kunnen licht bloedverlies opleveren. Is dit bloedverlies echter ernstiger dan een flinke menstruatie, dan kan er meer aan de hand zijn en is contact met het ziekenhuis noodzakelijk.

Tenslotte is het in zeldzame gevallen mogelijk dat er door littekenvorming (nieuwe) verklevingen ontstaan in de baarmoeder. Dit wordt het syndroom van Asherman genoemd. Eventueel houden deze verklevingen zelfs het menstruatiebloed tegen.