Archives

Categories

De baarmoeder (uterus)

De baarmoeder (uterus) heeft ongeveer de vorm en grootte van een peer. Het onderste deel, de baarmoedermond en baarmoederhals, puilen gedeeltelijk uit in de schede en is dan ook zichtbaar wanneer in de schede met een eendebek speculum gekeken wordt. Het bovendste deel is het baarmoederlichaam en dat bevindt zich in de buik achter de blaas.

De wand van de baarmoeder bestaat uit spierweefsel (myometrium) en de binnenzijde wordt bekleed met slijmvlies (endometrium). In het slijmvliesweefsel nestelt zich een zwangerschap in en het spierweefsel heeft de mogelijkheid zich sterk uit te rekken om het kind zich binnen de baarmoeder te laten ontwikkelen.

Het slijmvlies wordt iedere maand in gereedheid gebracht om een zwangerschap te ontvangen. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt na een maand het slijmvlies af gestoten, hetgeen zich uit in een maandelijkse bloeding, de menstruatie.

Het operatief verwijderen van de baarmoeder (uterus extirpatie, hysterectomie) is vanwege problemen of afwijkingen een zeer veel voorkomende behandeling. Lees hier meer over verwijdering van de baarmoeder. –>