Menstruatie

U bevindt zich hier: Gynaecologie » Menstruatie

Wat betekent een menstruatie

De menstruatie is een bloeding die wordt veroorzaakt door loslating en uitstoting van het baarmoederslijmvlies uit de baarmoeder. Na de menstruatie begint weer een nieuwe cyclus.

Een menstruele cyclus wordt veroorzaakt door een samenspel tussen hormonen die door verschillende organen geproduceerd worden. De duur van een cyclus, het aantal dagen tussen de 1e dag van de menstruele bloeding en de 1e dag van de daaropvolgende bloeding is normaal ongeveer 28 dagen. Tijdens de eerste helft van de cyclus (folliculaire fase) begint het met een rijping (groter worden) van eicellen (follikels) in de eierstok en die follikels maken vervolgens oestrogene hormonen. Die oestrogene hormonen zorgen vooral voor de groei (dikker worden) van het baarmoeder slijmvlies. Op een gegeven moment, ongeveer 13-14 dagen na de menstruatie is er (meestal) één follikel zo groot geworden dat deze knapt (eisprong of ovulatie) en dat uit de inhoud van de follikel een eitje vrijkomt. Dat eitje kan dan bevrucht worden door zaadcellen (een zaadcel dringt binnen in het eitje), die meestal reeds tevoren aldaar aanwezig zijn. Het restant van de follikel (gele lichaam of corpus luteum genoemd) produceert een tweede vrouwelijk hormoon, het progesteron. Dat progesteron zorgt voor een verdere voorbereiding van het baarmoederslijmvlies om een bevrucht eitje te ontvangen en te laten innestelen in het baarmoederslijmvlies.

Wanneer er geen bevruchting plaats vindt, dan stopt de productie van progesteron en oestrogenen na een dag of tien met als gevolg dat een paar dagen later het baarmoederslijmvlies afsterft (2e cyclushelft, secretie- of luteale fase) en wordt uitgestoten, de menstruatie.

De duur van het bloedverlies is meestal 3-4 dagen. Meer of minder bloedverlies dan gebruikelijk en een langere of kortere duur van het bloedverlies is over het algemeen van geen enkele betekenis voor de gezondheid en de vruchtbaarheid van de vrouw. De lengte van een normale cyclus kan variëren tussen de 22 en 35 dagen. De lengte van de hele cyclus wordt bepaald door de eerste cyclushelft, de folliculaire fase, omdat de tweede cyclushelft, de secretie fase altijd ongeveer 14 dagen duurt. Dat betekent dat de eisprong, het moment van bevruchting, 14-15 dagen voor een komende menstruatie plaats vindt. Wanneer er geen enkele regelmaat in de duur van de menstruele cyclus is, korter dan 21 dagen en langer dan 35 dagen, dan is er meestal een hormonale stoornis.

Tijdens een menstruele cyclus kan een vrouw bepaalde klachten hebben. Op het moment van de eisprong is het mogelijk pijn in de onderbuik te hebben en soms ook gering bloedverlies te krijgen. In de 2e cyclushelft (secretie fase) houdt een vrouw wat vocht vast, waardoor ze niet alleen wat buikpijn kan hebben maar ook gespannen borsten en een wat dikker gevoel. In enkele gevallen hebben vrouwen last van het premenstrueel syndroom (PMS) met klachten van geprikkeldheid, slapeloosheid, futloos en moe zijn, hoofdpijn; al met al ‘niet lekker in hun vel zitten’.

Lees verder over hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Gynaecologie » Menstruatie
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Gynaecologie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)